Fırsatlar ülkesi Amerika’da okumak gerek eğitim kalitesi gerek yaşam tarzı sebebiyle çoğu gencin hedefidir. Ancak her ülkenin eğitim sistemi farklı olduğundan Amerika’da üniversiteden kabul almak kafa karıştırıcı olabilir. Hatta Amerika Birleşik Devletlerinde eyaletler arasında bile bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu yazımızda size Amerika’da üniversitelerden kabul almanız için yapmanız gerekenleri derledik.
ABD’de Sınavsız Üniversiteye Kabul Almak İçin Gerekenler
1)Diploma Notu
Uluslararası bir öğrenci olarak başvuru yaparken başvurunuza ekleyeceğiniz ilk ve en önemli belgeler diploma ve transkriptiniz. Mezun olduğunuz liseyi iyi bir derece ile bitirdiyseniz işiniz biraz daha kolay olacaktır.
Diploma notu barajı her üniversitede aynı mı?
Bu sorunun cevabı hayır. Seçeceğiniz üniversite ve bölüme bağlı olarak sizden beklenen diploma notu değişkenlik gösterir. Örneğin sayısal bir alan istiyorsanız fizik, kimya, biyoloji ve matematik notlarınıza daha büyük önem vereceklerdir. Bu nedenle hangi alanda eğitim almak istiyorsanız o alandaki ders notlarınızı yüksek tutmaya bakın.
Peki minimum ortalamayı tutturamazsak?
Fırsatlar ülkesi ABD’de eğitim almak için her ne kadar çok önemli olsa da tek şart diploma notu değil. İstenilen minimum ortalamayı kaçırıyorsanız endişelenmenize gerek yok, akademik başarı üniversitelerin dikkate aldığı tek şey değil!
2)Dil Yeterlilik Sınavı
Lise zamanlarında pek önem verilmeyen yabancı dil sizin ABD’de sınavsız eğitim almanızın kilit taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki ABD’de başvurunuza eklemek zorunda olduğunuz tek sınav dil yeterlilik sınavı.
Dil sınav puan barajı her üniversitede aynı mı?
Okuldan okula girmeniz gereken sınav ve bölüme bağlı almanız gereken puan değişiklik göstermektedir. Bazı üniversiteler çok yüksek sınav sonucu istemezken, bazı çok ünlü üniversiteler yüksek puan barajlarına sahiptir. Bu nedenle gitmek istediğiniz üniversite ve bölümü iyi inceleyip ona göre yabancı dil hazırlığı yapmanızda fayda vardır.
Hangi sınavlar ABD’de geçerlidir?
ABD üniversitelerinin kabul ettiği birçok yabancı dil sınavı bulunmaktadır. Bu sınavlardan en bilinenleri IELTS ve TOEFL sınavlarıdır. Fakat bu sınavların yanında
PTE ve Duolingo Test de birer seçenek olarak karşımıza çıkıyor. PTE ve Duolingo Test sınavları, IELTS ve TOEFL kadar popüler olmasalar da her gecen yıl daha çok üniversite bu sınavları kabul etmeye başladı. Öyle ki ABD’nin en ünlü üniversitelerinden NYU ve Columbia University Duolingo Test’i kabül eden üniversiteler olarak karşımıza çıkıyor.
Hangi sınavı tercih etmeliyim?
Saydığımız bu yabancı dil sınavlarından hangisini tercih edeceğinize karar verirken sınav ücreti ve zamanlamasına dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak sınavların zorluğu da önemlidir. Fakat genel olarak sınavlar hemen hemen aynı zorluk derecesiyle hazırlanmaktadır.
Sınavlara fiyat bakımından bakacak olursak PTE ve Duolingo Test, IELTS ve TOEFL’dan daha ucuzlar. Bu nedenle eğer maddi konularla ilgili endişeleriniz varsa PTE ya da Duolingo Test sizin için daha iyi seçenekler olabilir.
İstediğimiz zaman yabancı dil sınavına girebilir miyiz?
IELTS, TOEFL ve PTE sınavlarına girmek için belirlenmiş tarihlerde randevu almanız gerekir ancak Duolingo Test’i satın aldıktan sonra istediğiniz yer ve zamanda sınava girebilirsiniz. Duolingo Test, size tanıdığı yer ve zaman esnekliği ile ön plana çıkıyor. Daha rahat bir şekilde sınava girebilirsiniz.
Her sınavın puanlama sistemi aynı mı?
Her yabancı dil sınavının ortaya koyduğu puanlama farklıdır. ABD’de eğitim almak için almanız gereken minimum puanlar ortalama olarak Duolingo Test için 95-100 (160 üzerinden), IELTS için 6-6.5 (9 üzerinden), TOEFL için 85-91 (120 üzerinden) ve PTE için 51.6 (90 üzerinden). Bu sınavlara gerekli eğitimi sağlayan dil kursları aracılığıyla hazırlanabilirsiniz!
3)SAT
Her ne kadar zorunluluğu yavaş yavaş kalkmaya başlasa da SAT sınavı hala bazı üniversiteler acısından oldukça önem verilen bir sınav. Uluslararası öğrenciler için zorunluluğu olmayan bu sınavı isterseniz alıp başvurunuzu destekleyebilirsiniz. SAT sınavı reading, writing and language, math-no calculator ve math-calculator olmak üzere 4 bölüm 154 sorudan oluşmaktadır. Sınavın bir örneğine https://satsuite.collegeboard.org/media/pdf/sat-practice-test-1.pdf bu linkten ulaşabilirsiniz.
4)Kendinizi Anlatan Bir Yazı
Zorunlu olmayan (bazı okullar zorunlu tutuyor) ama başvurunuzu şık gösterecek bir diğer şey de kendinizi anlatan bir yazıdır (essay). Kendinizi tanıttığınız bu yazınızda okumak istediğiniz bölümü neden seçtiğinizi, hayatınızda üstesinden geldiğiniz bir zorluğu, üniversitenin sizi neden kabul etmesi gerektiğini anlatabilirsiniz. Bu yazı ne kadar detaylı ve ilgi ekici olursa o kadar iyidir. Fakat hayali şeyler yazmaktan kaçının. Sonuçta bu yazı sizi anlatacak.
Kendinizi anlatan yazı nasıl yazılır?
Aslına bakacak olursanız her işin bir yolu ve yöntemi vardır. Doğru düzgün bir yazı kaleme almak için de bazı kurallar ya da kaideler bulunuyor. Eğer bu konuda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız, yardım alabileceğiniz ip uçlarını da sizinle paylaşacağız.
5)Sosyal Aktiviteler
Akademik açıdan ne kadar başarılı olursanız olun her zaman sizin kadar başarılı başka öğrenciler de olacaktır. Bu noktada üniversiteler öğrencilerin katılmış olduğu sosyal aktivitelere bakarlar. Okulda, ilçenizde düzenlediğiniz bir yarışma, içinde bulunduğunuz okul takımı, derece aldığınız şiir yarışması, bilim sergisinde sergilediğiniz bir projeniz sizi diğer öğrencilerin önüne geçirecektir. Öyle ki yapmış olduğunuz aktiviteler neticesinde burs bile alabilirsiniz. Bu nedenle öğrenim hayatınız boyunca sosyal olmaya çalışın.
Her aktivite önemli mi?
İlginiz olan tüm yarışma ya da etkinliklerde rol alın. Hatta ve hatta siz organize edin. Hiçbir aktivite başvurunuza eklenmeyecek kadar önemsiz değildir! Okulda küçük çaplı bir yarışmada kazandığınız dereceyi dahi belgeleyip ekleyin! Bakarsınız o önemsiz gördüğünüz derece size üniversitenin kapısını açar.
6)Gönüllü işler
Sosyal aktivitelerin yanına ekleyeceğiniz gönüllü isler başvurunuza büyük katkıda bulunacaktır. Özellikle ABD’de üniversiteler akademik başarının yanında öğrencinin insana değer vermesini, sosyal yönünün gelişmiş olmasına önem veriyor. Bu nedenle öğrenim hayatınız boyunca farklı gönüllü aktivitelere katılmanız çok büyük fark yaratacaktır.
Gönüllü aktivitelerden kasıt nedir?
Gönüllü aktiviteler, adı üstünde hiçbir karşılık beklemeden yapacağınız toplum yararına katkı sağlayacak etkinliklerdir. Bu etkinlikler büyük sivil toplum kuruluşlarının çatısı altında olabilir. Örneğin Kızılay, Afad, Tema, SMA’lı Çocuklar Derneği ya da Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği gibi büyük çaplı etkinliklerde rol alabilirsiniz. Bu sivil toplum kuruluşlarından alacağınız sertifikaları saklayın.
Bunun yanı sıra ufak çaplı organizasyonlardan alacağınız belgeler de aynı etkiyi yaratacaktır. Örneğin okulda sizin organize edeceğiniz bir ağaç dikim etkinliği sonucunda okul yönetiminin size vereceği bir sertifika bile iş görür.
Model United Nations (MUN) etkinliklerine katılın
Tüm bu etkinliklerden belki de en önemli olan ise Model United Nations (MUN) toplantılarına katılmaktır. Avrupa ve Amerika ve hatta kendi ülkemizdeki vakıf üniversitelerinde bile bu etkinliğin önemi çok büyüktür. Özellikle lise zamanında ne kadar çok MUN toplantısına katılırsanız o kadar iyidir. Çünkü MUN konuları insanlık sorunlarına odaklanır. Eğer MUN toplantılarına katılan bir kişi iseniz, üniversite sizi insanlık ve dünya sorunlarıyla ilgilenen sorumluluk sahibi bir kişi olarak görür.
ABD’de üniversite okumak için YKS şart mı?
Ülkemizde her yıl milyonlarca kişinin katıldığı YKS sınavından yüksek puan alma şartı bulunmuyor. O nedenle YKS’den düşük puan alırsanız üzülmenize gerek yok. Size olumsuz anlamda bir etkisi bulunmayacak. Fakat sınavdan alacağınız güzel bir puan ve sıralama hatta Türkiye’de çok iyi üniversitelere kayıt olmanız ABD’de üniversite eğitimi almak için başvuru yaptığınızda size pozitif olarak yansıyacaktır. Bu nedenle YKS’yi sıkı tutmakta da fayda olabilir.
Umarım yazımız ABD’de eğitim almak isteyen sizlere en azından bir fikir verebilmiştir. Yakında ABD’de öğrenci olmak ve ABD’de yaşam ile ilgili yeni yazılarımızla karşınızda olacağız.
Yazar: Refia Nur İBİŞ
Insta: refiaibis
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğinize sağlık