Bisiklete binerek şehirde ya da doğada özgürce yol almak kadar rahatlatıcı bir aktiviteden daha güzeli herhalde yoktur. Buna bir de terlemenizi en aza indiren, yorulduğunuzda size destek olan pille çalışan motora sahip bir bisiklet eklediğinizde bisiklete binmenin avantajlarını sonuna kadar yakalamış olursunuz.
Bisiklet Kullanımı Neden Artıyor?
Bisiklet kullanımını arttıran nedenleri ekonomik ve sağlık başlığı altında ele alabiliriz.
Sağlık ile İlgili Nedenler
Günümüzde insanların bisiklet kullanım oranını arttıran birden fazla neden göze çarpmaktadır. Özellikle koronavirüs pandemisi ile birlikte insanlar toplu taşıma araçlarını daha az kullanmaya başladı. Virüsün kapalı mekanlarda daha hızlı yayılması nedeniyle toplu taşıma araçlarına aynı anda binebilecek insan sayısında da kısıtlamaya gidildi. İnsanlar bu kısıtlama nedeniyle işlerine ya da okullarına geç kaldı.
Buna ek olarak insanlar daha aktif bir hayat tarzına yönelmektedir. Hareketsiz hayat tarzı günümüzün kronik hastalıkları arasında sayılan obezitenin en önemli nedenleri arasındadır. Bisiklet kullanımı ile kişilerin daha aktif bir hayata adım atmak istemesi kadar normal bir durum yoktur.
Ekonomik Nedenler
Pandemi sonrasında dünyada yaşanan savaş, belirsizlik ve durgunluk durumları ile birlikte petrol fiyatlarında büyük bir artış meydana geldi. Bu artık ülkemizde de akaryakıt fiyatlarında kendini gösterdi. Bu nedenle insanlar ekonomilerini dikkate alarak ister istemez araçlarını kullanmayı azalttılar. Zorunlu olmadıkça araçlarını hareket ettirmek istememektedirler.
Yukarıda saydığımız bu nedenlerle insanlar alternatif ulaşım araçlarına yöneldi. Bunlardan en popüler olanı ise bisiklet oldu. Bisiklet hem yoğun trafikte daha hızlı yol almanızı sağlar hem akaryakıt maliyeti yoktur hem de sağlıklıdır. Aktif yaşam hem beden hem de sizin sağlığınızı korur. Bu arada kalabalık toplu taşımadan da uzak durarak COVID-19’dan da korunabilirsiniz.
Peki bisiklet kullanımının bu avantajlarının yanı sıra dezavantajlı yönlerinden en önemlisine de değinelim. Bisiklet kullanımı fiziksel efor harcamanızı gerektirir. Bu durum da özellikle ilk azamanlarda çabuk yorulmaya yol açar. Buna ek olarak terleme sorunu da ortaya çıkar.
Yeni Nesil Bisiklet
Bisikletlerin bu dezavantajlı durumlarına çözüm yeni bisiklet geliştiricilerinden geldi. Yıllarca hantal yapılarından, kısa ömürlü bataryalarından ve yüksek maliyetlerinden dolayı elektrikli bisikletler yaygınlaşamadı. Fakat bu durum yavaş yavaş değişiyor. E-bike olarak adlandırılan elektrikli bisikletler her geçen gün daha hafif, daha uzun pil ömürlü ve daha ergonomik olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni nesil bu bisikletlere binebilmek için atletik ve formda olmanıza da gerek yok. Yorulduğunuzda sizi destekleyen bu bisikletler, şehirde ya da doğada daha aktif olmanızı, daha az karbon ayak izi bırakmanızı ve özellikle trafiğin yoğun olduğu park yeri bulunmayan yerlerde daha hızlı hareket etmenizi sağlar. Tüm bunlara ek olarak bisiklet binmek çok eğlenceli bir aktivitedir.
Elektrikli Bisiklet Ne Kadara Mâl Olur?
Elektrikli bisikletlerin fiyatlarını etkileyen birkaç etmenden bahsetmemiz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi bisikletin sahip olduğu batarya özellikleridir. Bataryanın şarj süresi, pil ömrü ve kat edebileceği menzili fiyatlara yansımaktadır.
Elektrikli bisikletlerin şarj süreleri ortalama 8 saattir. Bu durum markaya ve modele göre değişiklik göstermektedir. Özellikle hızlı şarj özelliği olan bisikletlerin fiyatları daha yüksek olmaktadır.
Batarya ömürleri uzadıkça bisikletinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz. Elektrikli bisikletlerin aküleri genellikle 36V 10Ah olarak karşımıza çıkıyor. Daha güçlü pil sahibi olmak isterseniz bu fiyatta artışa neden oluyor.
Bunlara ek olarak Kat edebileceğiniz mesafe arttıkça bisikletin fiyatında da önemli artışlar meydana geliyor. Genellikle 36V 10Ah pil kapasitesiyle 35-45 km arasında mesafe kat edebilirsiniz. Eğer kısa mesafelerde kullanacaksınız maliyet açısından yüksek menzilli bir bisikleti tercih etmeyin.
En İyi 7 Elektrikli Bisiklet
1. Salcano Antalya 700 Man
Salcano tarafından tükecilere sunulan Man modeli aynı zamanda farklı bir boyutla Lady modeli olarak da tüketiciye sunulmaktadır.
2017 yılında satışa sunulan bu modelde 250 Watt motor bulunuyor. Bu motor gücüyle maksimum 25 km hıza çıkabilirisiniz. Aynı zamanda maksimum 50 km yol kat edebilirsiniz.
Orta fiyat segmentinde yer alan bu model ile şehir içi ulaşımlarınızı rahatlıkla yerine getirebilirsiniz. Yokuşlarda iyi bir performans sunan Man modeline 24 ay kullanım garantisi veriliyor. Fiyat performans bakımından çok iyi bir performans gösterdiğini ekleyelim.
2. Carraro E-MTV Kifuka X
Listenin en pahalı modeli olarak seçtiğimiz bu ürün daha çok yüksek gelir sahibi kişilerin seçeceği bir modeldir. Peki ürünün özellikleri fiyatına değer mi?
Carraro firması bu ürünlerinde Shimano Steps E7000 güç ünitesi tercih etmiş. Bu tercih ile bisiklet 27,5 akıllı pedal desteği ile 60 Nm güç üretebiliyor. Eğer Eco mod tercih edilirse yaklaşık 100 km yol kat edebilirsiniz. Birçok bisiklet modeline göre hayli yüksek bir menzile sahip.
Güçlü motoru, yüksek pil teknolojisi ile şehir içi ve dışında en iyi performansı sergilemektedir. Bu bisiklet ile yokuşları rahat bir şekilde çıkabilirsiniz. Doğada yol alırken zorlanmazsınız. Dağ ve patikalarda rahatça ilerlersiniz. Eğer bütçenize uygun ise bu bisiklet kaçırmayın.
3. Volta Vb2
Volta firması tarafından piyasaya sürülen Vb2 modelinin en önemli özelliklerinden biri katlanabilmesidir. Çok az yer kapladığı için özellikle apartman yaşamı sürdüren bizler için çok büyük rahatlık oluşturuyor. Arabanın bagajına sığabildiği için istediğiniz yere de götürebilirsiniz.
250 Watt güce sahip bir motoru bulunan bu model yaklaşık 50 km menzile sahip. Tasarımıyla da kendinden söz ettiren bu model hem düşük maliyeti hem de ergonomik tasarımı ile listemize girdi.
4. Yuki E-Wild 50s
Yuki firması tarafından tüketiciye sunulan E Wild 50s modelinin en can alıcı özelliği hızlı şarjıdır. Bu özelliği sayesinde şarj süresini 2-3 saate kadar indirmeyi başarmışlar.
250 Watt güç üreten motoru sayesinde 40 km yol kat edebiliyorsunuz. Menzil olarak biraz kısa olsa da fiyat performans bakımından oldukça iyi bir bisiklet olarak karşımıza çıkıyor.
5. Arora İzmir
Ülkemizin yerli firmalarından Arora, İzmir modeliyle klasikle moderni birleştirmiş görünüyor. Tasarımında klasik çizgilere yer verilen İzmir modeli, retro severlerin tercihi olacak gibi görünüyor. Ayrıca tasarımındaki detaylar kullanımında da rahatlık sağlıyor.
Teknolojik olarak da iyi bir performans sergileyen bu modelle 35 km yol kat edebiliyorsunuz. 250 Watt’lık motoru 25 km maksimum hız olanağı sunuyor. Şarj süresi ise 6-8 saat arası.
6. RKS Rs3 Pro
Katlanabilir elektrikli bisikletler kategorisinde bulunan Rs3 Pro modeli 250 Watt gücünde motora sahip. Sahip olduğu motor gücüyle maksimum 25 km hız sunan bu modelle yaklaşık 35 km yol kat edebilirsiniz.
Şarj süresi bakımından da ortalama bir elektrikli bisiklet olarak karşımıza çıkan Rs3 Pro 6-8 saat arasında şarj oluyor.
Tasarım olarak oldukça hoş çizgilere sahip bu modelin diğer marka ve modellere göre biraz pahalı olduğunu da söyleyelim.
7. Xiomi Himo Z20
Teknolojik ürünleriyle bildiğimiz Xiomi firması bu sefer karşımıza elektrikli bisikletiyle çıkıyor. Katlanabilir bisiklet kategorisinde bulunan Himo Z20 hem tasarımıyla hem de performansıyla adından çokça söz ettiriyor.
250 Watt motor gücüne sahip olan bu modelin menzili yaklaşık 80 km’dir. Hırsızlığıa karşı korumalı pil özelliği sayesinde hırsızlara geçit vermemesi en önemli teknolojik özelliklerinden. Buna ek olarak pedal modu ve moped modu olmak üzere iki farklı moda sahip bir modeldir. Ayrıca Himo Z20; alüminyum çerçevesi, şok emilim teknolojisi, çıkarılabilir Lityum pil gibi özellikleri sayesinde rakiplerine karşı ön plana çıkıyor.
Fiyat olarak orta segmentte yer alan bu model fiyat performans açısından da iyi bir görünüm sunuyor.