Immobilizer arızası araç kontağı çevrildiğinde anahtar işaretinin yanmaması veya devamlı yanması ile ortaya çıkmaktadır. Motorlu taşıtlarda kullanılan anahtar tanıma sistemi olarak da ifade edilen bu sistemin arıza vermesi durumunda farklı çözüm yöntemleri uygulanabilir. Araç marka ve modellerine göre değişmekle beraber sorunun kaynağına göre de immobilizer hatasının çözümü için farklı yöntemlere başvurulacaktır.
Immobilizer arızasını gidermek çoğu zaman araç sahipleri için can sıkıcı bir hale gelmektedir. Genelde çözülemeyen sorunlar için immobilizer iptali yöntemine başvurulmaktadır. Immobilizer sorunu çözümü için iptal işlemi yapılması ise tehlikelidir. Çünkü bu durumda araç düz kontakla çalışmaya izin vereceği için hırsızlık riskine açık hale gelecektir.
Immobilizer Sorunu Nedir?
Araba anahtarı okumuyor ne yapmalıyım diyen sürücüler ilk olarak immobilizer sorununa bakmalıdır. Immobilizer, 1999 yılı ve üzerinde olan otomobillerde bulunan bir tür hırsızlık önleme sistemidir. Otomobilin çalışmasına yarayan anahtarın üzerindeki mekanik şifrenin dışında, içinde yer alan bir çip ile kilit açılır. Böylece aracın çalışması sağlanır. Zaman zaman bu sistemde farklı arızalar görülebilir. Bu sorunların ortaya çıkmasında ise çözüm olarak farklı yöntemlere başvurulması gerekecektir.
Çip içinde yer alan kod sadece bulunduğu arabayı çalıştırmaktadır. Bu sebeple immobilizer bulunan araçlar düz kontak ile çalıştırılamamaktadır.
Immobilizer Sorunu Neden Olur?
Immobilizer arızası nedenleri arasında birçok farklı unsur bulunabilir. Çoğu zaman kullanıcı hatasına bağlı olsa da üretim yapan firmadan kaynaklı olarak parçalarda meydana gelen hatalarda bu soruna neden olabilir. Hemen hemen tüm otomobil markalarında farklı nedenlere bağlı olarak bu sorunlar ile gündeme gelmektedir.
Oto kuaför sonrasında da immobilizer hatası çok sık görülmektedir. Araba bakımı, temizlik ve onarım gibi işlemlerin dışında kaza veya diğer nedenlere bağlı olarak da araçlarda immobilizer hatasının alınması mümkündür. Bu nedenle immobilizer sorunu çözümü için sorunun temel kaynağının anlaşılması da çözüm için doğru yöntemin belirlenmesini sağlayacaktır.
Immobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?
Immobilizer hatası belirtileri arasında birçok unsura yer verilebilir. Yaygın olarak görülen immobilizer sorunu için sürücülerin karşılaştıkları arızanın belirtileri ise şunlardır:
- Kontağın çevrilmesinin ardından gösterge panelinde bulunan nokta şeklideki kırmızı ışık birkaç saniye sonra sönüyor ise anahtar okunuyor demektir. Buna rağmen çalışmaması durumunda immobilizer sorunundan şüphelenilebilir.
- Kontğı çevirdikten sonra tüm ışıklar yandıktan sonra sönüyor kırmızı ışık sabit kalıyorsa immobilizer aktiftir.
- Direkt yanık kalmadan farklı olup göz kırma şeklide sinyal alınıyorsa da yine immobilizer arızası olduğu düşünülmektedir.
Immobilizer hatasının belirtilerinin doğru yorumlanması gerekmektedir. Sorunun çözümü için hatanın kaynağına göre düzeltme işlemlerine başvurulması mümkündür. Araçların gösterge panelinde immobilizer ışığı yer almaktadır. Çoğu araçta anahtar işareti biçimde ya da doğrudan immobilizer yazısı ile gösterilmektedir. Normalde bu ışık anahtarı çevirdikten sonra yanar ve bir süre sonra söner. Anahtar takılmasına rağmen ışık hiç yanmıyor ya da devamlı yanıyorsa immobilizer hatası olduğu görülecektir.
Immobilizer Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
Immobilizer iptali aracın düz kontak ile çalıştırılmasını önlemeyeceği için kesinlikle tavsiye edilmez. Bu arızayı alanların iptal sonrasında araçlarının çalınma riskine karşı açık haline geldiği ifade edilmektedir. Yine de geçici çözüm olarak iptal işlemlerini yaptırmak isteyenlerin bu alanda uzman kişilerden yardım alması gerekmektedir.
İptal için ilk olarak anahtarın içi açılarak buradan ilgili çip alınır. Daha sonra anahtar takıldığında çipe denk gelen immobilizer kısmı da alınır. Sonrasında ise iptal için gerekli diğer işlemler yapılır. Kısa sürede yapılabilir. Ancak kesin çözüm elde etmek için yetkili servislerden yardım almak önemlidir.
Immobilizer Tamiri Nasıl Yapılır?
Immobilizer tamiri sistemde meydana gelen hatanın ortadan kaldırılması için gerekli bir işlemdir. Arızanın tam olarak neden kaynaklandığının tespit edilmesi önemlidir. Tespitin ardından doğru bir şekilde değişim ve tamir işlemlerinin yetkili kişilerce yapılması gerekir. Eğer geçici çözümlerle veya uyumsuz yöntemlerle işlem yapılmışsa ilerleyen dönemde daha masraflı ve büyük arızalara da kapı aralanacaktır.
Takım set alımı ile kronikleşen birçok soruna çözüm üretmek bu arızanın çözümü için önemlidir. İmmobilizer beyni, kontak anteni, anahtar ve sigorta kutusu değişimi yapılarak soruna çözüm bulunabilir. Immobilizer sorunu çözümü sürücüler için can sıkıcı ve zahmetli bir hale dönüşebilir.