Öğretmenlik Kariyer Basamakları Hakkında Her şey

Öğretmenlik Meslek Kanunu çerçevesinde hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği sayesinde öğretmenlik mesleği artık bir kariyer mesleği oldu.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin kariyer yapmalarına olanak sağlayan yönetmelik daha önce öğretmenlerin görüşlerine sunulmuştu. Bu yönetmelik dün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre öğretmenler dört kariyer basamağına ayrıldı. Bu kariyer basamakları için yol haritası da yönetmelikle belirlendi.

Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre öğretmenlikte belirli bir süreyi dolduran öğretmenler yılda bir defa uygulanacak sınava girerek uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanlarını alabilecekler.

Aday Öğretmenlik

Bu yönetmeliğe göre mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin adaylık süreleri en az bir, en fazla ise iki yıl olabilecek. Aday öğretmenlik döneminde öğretmenler, içinde eğitim ve uygulama görevlerinin bulunduğu Yetiştirme programına tabi olacaklar. Yetiştirme programının içeriği ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenebilecek ve eğitim kurulu kararıyla onaylanacaktır. Aday öğretmen statüsündeki öğretmenler bu programda belirtilen tüm eğitimlere katılmak zorunda olacaklar. Bir mazeret dolayısı ile eğitimlere katılamayan öğretmenler telafi eğitimleri ile bu açığı kapatabileceklerdir.

Aday öğretmenlik sürecinde öğretmenlerin görevine son verilebilir.

Aday öğretmenlik sürecinde bir öğretmenin atanma niteliklerinden birini taşımadığı belirlendiğinde aday öğretmenin görevine son verilir. Buna ek olarak bu süreç içerisinde bir aday öğretmen atanma şartlarından birini kaybederse ya da bu süreç boyunca aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını alırsa görevine son verilir. Ayrıca Yetiştirme Programı’na mazeret bildirmeden katılmayan öğretmenler ile program sonunda adaylık belirleme komisyonu tarafından yapması gereken görevleri yerine getirmediği tespit edilirse görevine son verilecektir.

Bu nedenlerle görevine son verilen öğretmenler üç yıl süreyle öğretmenlik mesleğinden men edilecektir.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları

Öğretmenlik kariyer basamakları aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olmak üzere dört kariyer basamağına ayrıldı.

Öğretmenler, adaylık dönemini bitirdiklerinde öğretmen olarak kariyerlerine devam edeceklerdir.

Uzman Öğretmenlik

Öğretmenlerin uzman öğretmen kariyer basamağına çıkabilmeleri için gerekli olan bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlardan ilki meslekte geçirdikleri süredir.

Öğretmen olarak 10 yılını doldurmuş olan öğretmenler uzman öğretmen olabilmek için başvuru yapabileceklerdir. 10 yıllık süreye aday öğretmenlikte geçen süreler de dahildir. Ayrıca başvuru yapacak olan öğretmenlerin meslek hayatları boyunca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmaları gerekiyor. Bu iki şartı taşıyan öğretmenler Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’na dahil olacaklardır. Bu program en az 180 saat sürecek ve bu süreçte uzman öğretmenlik için gerekli olan mesleki gelişim çalışmaları yapılacaktır. Öğretmenler bu aşamayı da tamamladıklarında uzman öğretmenliğe başvuru yapabileceklerdir.

Başöğretmenlik

Öğretmenlerin meslekteki en üst kariyer basamağına çıkabilmeleri için de bazı şartlar bulunmaktadır. Bir öğretmenin başöğretmen olabilmesi için öncelikle uzman öğretmen olarak 10 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfında kademe ilerlemesi cezası  almamaları gerekmektedir. Bu süreyi tamamlayan öğretmenler Başöğretmenlik Eğitim Programı’na dahil olacaklar. Bu programda en az 240 saatlik eğitimi tamamlayan ve başöğretmenlik için öngörülen mesleki gelişim eğitimlerini tamamlayan öğretmenler başöğretmenlik için başvuru yapabilecektir.

Yazılı Sınav Detayları

Uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik için tüm şartları yerine getiren adaylar yazılı sınava tabi tutulacaktır. Bu sınavı da başarı ile veren öğretmenler uzman öğretmen ya da başöğretmen olarak görevlerine devam edecektir.

Yazılı sınavdan muaf olmak için öğretmenlerin bazı yeterlilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Lisansüstü eğitimini tamamlamış öğretmenler uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik için girmeleri gereken sınavdan muaf tutulacaktır.

Bakanlık tarafından düzenlenecek olan sınav yılda bir kez yapılacak. Sınavın tarihi ile ilgili duyuru sınav tarihinden en az 6 ay önce Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecektir.

Sınavın içeriği, konu dağılımı, son başvuru tarihi, sınav tarihi, sorulacak soru sayısı ve puansal değerleri ile merkez sınav komisyonunca belirlenecek diğer konular önemli noktalara da bu duyuruda yer verilecektir.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak olan sınavda 100 puan üzerinden 70 alan öğretmenler başarılı olacaktır. Sınav yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde sonuçlar açıklanacaktır.

Uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanını hak kazanan öğretmenlere sertifikalarının düzenlendiği ayı takip eden aydan itibaren eğitim öğretim tazminatı ödenmeye başlanacaktır. Ayrıca uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için birer derece de verilecektir.

Özel Okulda ve Farklı Kamu Kurumlarında Çalışan Öğretmenler

Bu yönetmeliğe göre özel eğitim kurumlarında ya da Millî Eğitim Bakanlığı dışındaki herhangi bir kamu kurumunda görev yapan öğretmenler de kariyer basamakları için başvuru yapabilecektir. Bu öğretmenlerden gerekli şartları taşıyanlar uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik unvanı için düzenlenecek olan eğitimlere programına ve sonrasında yazılı sınava başvuru yapabileceklerdir.

Sınavda başarılı olan ve uzman öğretmen ya da başöğretmen ünvanlı almaya hak kazanan öğretmenler Bakanlık ya da diğer kamu kurumlarının öğretmenlik kadrolarına atandıklarında göreve başlama tarihinden itibaren uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanları için öngörülen haklardan faydalanmaya başlayacaklardır.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte hali hazırda uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanına sahip olan öğretmenler bu unvanlarını kullanmaya devam edeceklerdir.

Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları, Başöğretmenlik Meslekli Gelişim Çalışmaları, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı ve Başöğretmenlik Eğitim Programının kapsamı, içeriği ve diğer huşular Bakanlık tarafından düzenlenecektir.

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınav Tarihleri Belli Oldu Mu?

Öğretmenlerin kariyer basamaklarını oluşturan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için tabi olacakları sınav ülke genelinde 81 ilde 19 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Sınav öncesi alınacak olan eğitimler için başvuru tarihleri 01-10 Haziran 2022 tarihleri arasındadır. Başvuru şartlarını yerine getiren öğretmenler, uzman öğretmenlik için 18 Temmuz- 05 Eylül 2022 tarihleri arasında, başöğretmenlik için ise 18 Temmuz- 19 Eylül tarihleri arasında eğitime alınacaklardır.

Yazılı sınav başvurusu 26 Eylül-03 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak ve sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde Bakanlığın internet sitesinden duyurulacaktır.

Eğitimleri başarı ile tamamlayıp sınavdan en az 70 puan alan öğretmenler başarılı sayılacak ve uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanlarını almaya hak kazanacaklardır. Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin sertifikaları 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek ve aynı ayın 15’inden itibaren eğitim öğretim tazminatlarını almaya hak kazanacaklardır.

Uzman ve başöğretmenlik unvanları için öğretmenlerde ve hali hazırda var olan uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri de mesleki gelişim çalışmalarıdır. Mesleki gelişim çalışmaları 3 çalışma alanında gerçekleştirilecektir. Bu alanlar

  • Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları
  • Yönetime Katılım
  • Araştırma Geliştirme Çalışmaları

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında ve özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin her bir alandaki görevlerden en az birine katılması gerekmektedir. Her üç alanda hazırlanan mesleki gelişim çalışmalarının en az iki alanında çalışma yapan öğretmenler başarılı sayılacak ve sınava başvurabileceklerdir.

  • Sınav takvimine ulaşmak için tıklayınız
  • Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Çalışmaları Ve Eğitim Programına İlişkin Yönergeye ulaşmak için tıklayınız
  • Yönerge EK-1’e ulaşmak için tıklayınız
  • Yönerge EK-2’ye ulaşmak için tıklayınız
  • Yönerge EK-3’e ulaşmak için tıklayınız

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir