Su İçmek İçin 6 Sebep

Sihirli bir değnek olmasa da su içmenin faydaları inanılmaz.

Son zamanlarda elinde su şişesiyle dolaşan birçok insanla karşılaşmışsınızdır. İş yerinde durmadan su tüketen meslektaşlarınızı gördüğünüzde şaşkınlığınızı gizleyemezsiniz. Bol su tüketme çılgınlığından ister istemez herkes etkileniyor. Bu nedenle elinde şişe ile dolaşan kişilerin arttığını görüyoruz. Peki su tüketimi miktarı ile ilgili bildiklerimizin ne kadarı doğru?

Son zamanlarda yapılan bir çalışmadan elde edilen sonuçlar bildiklerimizin aksini iddia ediyor. Özellikle hemen hemen herkesin söylediği günde 8 bardak su içilmeli efsanesi yıkılacak gibi görünüyor. Günde 8 bardak su içmenin bilimsel bir faydası bulunmuyor ama ulaşacağınız bir limit olarak kendinize telkin edebilirsiniz.

Tabi bu söylediklerimizden sonra şişenizi bir kenara koymayın. Tamam günde 8 bardak su içmenin bilimsel olarak bir faydası bulunmasa da su içmenin sayısız faydası var. Aslına bakarsanız su tüketimi sağlığınızı etkileyen en önemli unsurlardan biridir.

 

Vücudumuzun gereksinim duyduğu suyu çeşitli yollarla temin ederiz. Direkt su tüketimi ilk sırada yer alsa da diğer içeceklerden ve gıdalardan da vücudumuzun ihtiyaç duyduğu suyu temin ederiz. ABD’de bir içecek enstitüsünde uzman diyetisyen olarak göre yapan Joan Koelemay, gün içinde vücudun kaybettiği suyun geri kazanımı için tüm yolların hayati önemi olduğunu vurgulamaktadır.

Uzman Nefrolog Dr. Steven Guest’de bu konuda hemfikir olduğunu belirtiyor. Dr. Guest’e göre vücudumuz deri yoluyla, idrar yoluyla, dışkı yoluyla ve hatta nefes alma verme yoluyla su kaybetmektedir. Vücut sağlığımız için kaybettiğimiz su miktarının bir şekilde yerine konulması gerekmektedir.

Gün içinde aldığınız su miktarı kaybettiğiniz su miktarının altında kaldığında susuzluk yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, sıcak iklimlerde, yoğun egzersiz sırasında, yüksek irtifalarda ve su kaybını çok net hissetmeyen yaşlılarda su kaybı daha hızlı görülür.

 

Her Gün Yeterince Su ve Sıvı Almanız için 6 Neden

Su içmek vücut sıvı dengesini korumaya yardımcı olur

Vücudumuzun neredeyse yüzde 60’lık kısmı sudan oluşmaktadır. Vücuttaki sıvının işlevleri arasında sindirim, emilim, dolaşım, tükürük oluşturma, besinlerin taşınması ve vücut sıcaklığının korunması yer alır.

Aynı zamanda Standford Üniversitesinde Tıp Profesörü olarak görev yapan Dr. Guest, beynimizin, arka hipofiz bezi yardımıyla böbreklerle iletişim kurduğunu söylüyor. Bu sayede ne kadar suyun idrar yoluyla atılacağını ne kadarının ise rezerv olarak tutulması gerektiği böbreklere iletiliyor.

Vücut sıvısında azala olduğu zaman beyin vücudun susuzluk mekanizmasını tetikliyor. Ve eğer sizi susatan ilaçlar almıyorsanız, Vücudunuzun verdiği bu uyarıları dikkate alarak en kısa sürede vücudunuza sıvı almalısınız. Bu bir bardak su da olabilir, bir fincan çay ya da kahve de olabilir. Sadece alkol olmasın yeter.

Alkol olmamasının nedeni alkolün beyin ile böbrek arasındaki iletişime engel olması gösteriliyor. Bu engelleme fazla idrar atma nedeniyle susuzluğa sebep olabilecek aşırı sıvı kaybına neden olabilir.

Su Kalori Kontrolüne Yardımcı olur

Diyet yapan kişiler kilo vermek için çok fazla su tüketmektedirler. Su içmenin kilo kaybetme ile ilgili sihirli bir dokunuşu olmasa da kalorisi bol içecekler yerine su tüketmek her zaman için daha mantıklıdır.

Volumetrik (Hacimsel) Kilo Kontrol Planı yazarı, aynı zamanda Penn Devlet Üniversitesi araştırmacısı Dr. Barbara Rolls’a göre kilo vermede en önemli unsurun kalorisi fazla bir içecek yerine su, kalorisiz içecek ya da sıvı bakımından zengin yiyecekler konulmasıdır. Sıvı bakımından zengin yiyecekler sizi daha tok ve sağlıklı yapmanın yanı sıra kalori alımınızı da azaltır.

Sıvı bakımından zengin yiyecekler doğal olarak hacimsel olarak da büyük görünmektedir. Büyük olmasından kaynaklı da daha fazla çiğneme gerektirir ve vücut tarafından emilimi de yavaştır. Bu durum kendinizi tok hissetmenize yol açar. Su bakımından zengin yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, et sulu çorbalar, yulaf ezmesini sayabiliriz.

Su, Kasları Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Sıvı ve elektrolit dengesi kas yapısı için çok önemlidir. Bu dengeyi koruyamayan hücreler giderek büzülürler. Bu durum kas yorgunluğuna yol açabilir. Kas hücreleri yeterli miktarda sıvıya sahip olmadığında çalışamaz duruma gelip performans düşüklüğüne neden olabilir.

Egzersiz yaparken yeterli miktarda sıvı almak çok önemlidir. Amerikan Spor Hekimliği Koleji yönergelerine göre insanlar egzersizden yaklaşık 2 saat önce yaklaşık yarım litre sıvı içmelidir. Egzersiz sırasında ise insanların belli aralıklarla su tüketmesi gerekmektedir. Bu sayede terlemeyle kaybedilen sıvı kaybını telafi edebilirsiniz.

Su Cildin İyi Görünmesine Yardımcı Olur

Cildinizde çok miktarda su bulunmaktadır. Aynı zamanda cildiniz aşırı sıvı kaybını önleyici bir bariyer görevini de üstlenir. Bu nedenle su cildimiz için çok faydalıdır. Fakat aşırı su içmenin ya da sıvı almanın cildinizdeki kırışıklıkları ya da ince çizgileri yok edeceği düşüncesi çok doğru değildir.

Susuz kalmak, cildinizin daha kuru ve kırışık görünmesine neden olabilir. Ve bu durum uygun nemlendirici kremler sayesinde düzeltilebilir. Aşırı su içtiğimizde ya da sıvı aldığımızda ise fazla olan miktar böbrekler aracılığı ile vücuttan atılır. Gereğinden fazla su içmenin size bir faydası olmayacaktır. Bunun yerine nemi vücudunuzda hapseden nemlendiricileri tercih edebilirsiniz.

Su, Böbreklerinize Yardımcı Olur

Vücuttaki sıvı, atık ürünleri hücrelerin içine ve dışına taşıma işlevini yerine getirirler. Dr. Guest, vücuttaki ana toksin maddenin idrar yoluyla atılmak üzere böbreklerden geçebilen suda çözünür kan üre nitrojeni olduğunu belirtiyor. Dr. Guest ekliyor “Sıvı alımınız yeterli olduğu sürece böbrekleriniz toksinlerden kurtulmak için harika bir şekilde çalışır.”

Yeterli miktarda sıvı aldığınızı idrar renginize bakarak anlayabilirsiniz. Yeterli sıvı alındığında idrar serbestçe akar, açık renklidir ve koku yaymaz. Eğer yeterli sıvı almazsanız işte bu noktada böbrekler vücut fonksiyonları için rezerv sıvı tutmaya çalışır. Bu nedenle de idrarınız rengi ve kokusu arttığı gibi miktarında da azalma olabilir.

Eğer kronik olarak az su içen biriyseniz, ve özellikle sıcak iklimlerde yaşıyorsanız dikkatli olmalısınız. Böbreklerinizde taş oluşma riskiniz çok yüksek olabilir. Böyle bir durumda uzman doktorunuzla görüşmelisiniz.

Su, Bağırsak Fonksiyonlarının Normal Çalışmasına Yardımcı Olur

Vücudunuza yeterli sıvı aldığınızda kabızlık riskiniz azalır. Yeterli sıvı almadığınızda bağırsaklarınız kendi sıvı ihtiyacını karşılamak için dışkıdan sıvı çekmeye gerek duymaktadır. Bunun sonucunda ise kabızlık ortaya çıkar.

Bağırsaklarınızın düzgün çalışması için konunun uzmanları yeterli sıvı ve lif alımının önemini vurgulamaktadır. Çünkü vücudunuzdaki sıvı lifi iter ve bağırsaklarınızın düzgün çalışması için süpürge görevi görür.

Su İçmenize Yardımcı Olacak 5 İpucu

Eğer daha fazla su içmeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, sıvı alım miktarınızı arttıracak ve suyun nimetlerinden faydalanmanızı sağlayacak önerilerimize göz atmalısınız.

  1. Her atıştırmalık ya da yemekle birlikte sıvı tüketin, özellikle su.
  2. Sevdiğiniz içecekleri seçin. İçeceğin tadını ne kadar severseniz o kadar çok içersiniz.
  3. Meyve ve sebze tüketimini arttırın. Sahip oldukları zengin su miktarı vücudunuza iyi gelecektir. Vücudumuzun aldığı sıvı miktarının neredeyse yüzde 20’si besinlerden gelmektedir.
  4. Her zaman yanınızda bir şişe su olsun. Arabanızda, çalışma masanızda ve hatta çantanızda.
  5. Bireysel ihtiyaçlarınıza ya da tercihlerinize göre sıvı tüketin. Eğer kalori hesabı yapan biriyseniz, düşük kalorili ya da hiç kalorisi olmayan sıvılara yönelin. Bu durumda su en iyi tercihtir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir