Ucuz ve Kaliteli Oyun Bilgisayarı Mümkün Mü?

Son zamanlara kadar PC oyunları hiç bu kadar heyecan verici bir noktaya ulaşmamıştı. Geçtiğimiz birkaç yılda, PC oyunlarının üst noktaya çıkmasını sağlayan gelişmeler yaşandı. Özellikle ray tracing ve intelligent upscaling (akıllı yükseltme) gibi teknolojisi sayesinde oyunlar geçmişe daha çok daha iyi grafiklere ve oynanabilirlik düzeyine ulaştı. Performansın giderek artması PC oyuncularının ilgilisini her geçen gün arttırıyor. Fakat bu performans artışı yeni oyun bilgisayarları gereksinimlerini de ortaya çıkartıyor. Bu nedenle PC oyunları dünyasına adım atmak çoğu zaman göz korkutucu ya da pahalı görülebiliyor. Bu durumu oluşturan etmenlerden biri de Dolar kurunun yüksek olmasıdır. Her ne olursa olsun oyun bilgisayarlarına yüksek bir bedel ödemeden de sahip olabilirsiniz. İster New World’de kaybolmak isteyin, ister Civilization VI oyununda bir tur daha atın, paranızı boşa harcamadan oyun oynamanız için en ucuz oyun bilgisayarını nasıl seçebilirsiniz sizler için derledik.

En İyi ve Ucuz Oyun Bilgisayarı Nasıl Seçilir

Uzun yıllardır bilgisayar sektöründe çalışan uzmanlardan aldığımız bilgilere göre tüm bilgisayar markalarının bulunabildiği internet ortamında taramalar yaparak işe başlamalısınız. Bu perakende sitelerinde her zaman en yüksek fiyat en iyi performans anlamına gelmez. Bu bilgiyle her bilgisayarın donanımsal parçalarını analiz etmelisiniz. Her ürün kategorisinde ödenecek paranın karşılığını en iyi şekilde bulduktan sonra bu ürünleri satın alanların yorumlarına bakmalısınız. Tüm bu incelemelerden sonra sizler için seçimizi gerçekleştirmelisiniz. Peki hangi özelliklere bakılmalı?

Ucuz Bir Oyun Bilgisayarı Almadan Önce Hesaba Katmanız Gereken Şeyler

Düşük bir bütçeyle oyun bilgisayarı almak için yola çıktığınızda büyük vaatler ve kafanızı karıştıracak özelliklerle karşılaşabilirsiniz. İşte bu noktada oyun bilgisayarı alırken neye dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu şekilde gereksiz ve abartı olan bazı özellikleri eleyebilir ve beklediğiniz performansı elde edebilirsiniz. Önceden oluşturulmuş bir oyun bilgisayarı satın alırken temel bileşenlerin yanı sıra yükseltmeleri ve diğer faktörleri çalıştırabilme kapasitelerini de göz önüne almakta fayda var. Şimdi alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken noktaların altını çizelim.

Grafik Kartı (GPU)

Bir oyun bilgisayarı için belki de en önemli unsur grafik kartıdır. Grafik kartı (GPU), oyunlarda 3D grafiklerin oluşturulmasından sorumludur. Bu nedenle farklı oyun türlerinde kaç FPS göreceğinizi etkileyen en önemli unsurdur. Eğer oyun bilgisayarınızda bir özellik için ekstra para harcamak istiyorsanız, bilgisayarın grafik kartı özelliği bunu sonuna kadar hak ediyor.

Şu an Nvidia ve AMD isimli iki farklı şirket farklı grafik kartı türlerini tasarlıyor. EVGA ve Sapphire gibi her bir kartın kendi versiyonlarını oluşturan üçüncü taraf üreticilere kendi lisanslarını veriyorlar. Tabi bu kartlar farklı performans katmanlarına ayrılıyor.

Nvidia grafik kartlarında ilk iki sayı kart üretimini, üçüncü sayı ise kartın kalibresini gösteriyor. Nvidia’nın mevcut 30 nesil kartları RTX3050, RTX3070, RTX3080 ve RTX3090 sürümlerini içermektedir.

AMD firmasının Radeon kartlarında ise ilk sayı hangi nesil olduğunu ikinci sayı ise kartın gücünü belirtiyor. AMD’nin mevcut Radeon kartları 6600, 6700, 6800 ve 6900 sürümlerine sahiptir.

Her iki şirkette baz modellerinin yanı sıra half steps denilen ve daha iyi performans sunan sürümler içerir. Nvidia bu sürümler için Ti ya da Super ismini kullanırken, AMD XT olarak lanse ediyor.

Nvidia RTX 3060 veya AMD Radeon 6700 gibi aynı GPU kartlarının farklı sürümlerini karşılaştırırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey ısıdır. Ucuz bir oyun bilgisayarı almanın ön koşulu daha ucuz bir GPU satın almak olacaktır. Fakat bunu yaparken tek fanlı ya da ultra ince tasarımlı GPU’lardan kaçınmak gerekiyor. İyi gibi görünseler de düşük kaliteli bir ekran kartının ısı kaynaklı olarak kasma nedeniyle zorlanması beklenebilir.

İşlemci (CPU)

Grafik kartına karar verdikten sonra bakmak isteyeceğiniz ikinci özellik ise işlemci (CPU) gücü olacaktır. Grafik kartlarında olduğu gibi işlemciler için de iki ana üretici bulunmaktadır. Bu üreticiler AMD ve Intel’dir. Her iki şirket de ucuz oyun bilgisayarları için farklı işlemciler sunmaktadır. Fakat bu işlemciler arasında AMD şirketinde Ryzen işlemci ve Intel’de Core işlemci ön plana çıkıyor. Grafik kartlarında olduğu gibi işlemcilerde de performans sınıfları bulunmaktadır. Her şirket kendi işlemcilerini farklı isimlerle lanse ediyor. Intel firması Core i3, Core i5, Core i7 ve Core i9 olarak sınıflamıştır. AMD ise Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 ve Ryzen 9 olarak sınıflamıştır. Oyun için mümkünse Intel Core i5 yada Ryzen 5 işlemcileri tercih etmenizi öneriyoruz.

Ucuz bir oyun bilgisayarı için PC’niz için hangi CPU’nun daha uygun olacağına sizin karar vermeniz gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda bu bilgisayar ile ne yapmak istediğinizi iyi düşünmelisiniz. Bazı modern oyunlar daha yüksek çekirdekli işlemcilerle daha iyi performans gösterebiliyor. Fakat çoğu oyun için dört çekirdekli bir işlemci yeterli olacaktır. Oyunun yanı sıra çoklu görevler de yapmak istiyorsanız altı çekirdekli işlemci tercih etmelisiniz. Böylelikle bilgisayarınızdaki takılmaların önüne geçebilirsiniz.

Bunun yanı sıra bilgisayarınızı seçerken GHz cinsinden ölçülen işlem hızına da göz atmanızda fayda var. GHz bir işlemcinin saniyede kaç işlem döngüsünü hesaplayabileceğini göstermektedir. Oyun bilgisayarları için saniyede 4 milyar ila 5 milyar işlemci döngüsünü ifade eden 4 GHz ila 5 GHz tercih etmek yeterli olacaktır. Birçok oyun daha yüksek çekirdek sayılarına göre daha yüksek saat hızlarından yararlanır. Bu nedenle daha yüksek hızlar genellikle daha yüksek FPS ile sonuçlanmaktadır.

Son olarak işlemcinizin yeni nesil olması, ondan alacağınız performansı arttırabilir. Yeni nesil işlemciler hem sisteme daha fazla güç ekler hem de performansı arttıran yeni özellikler sunar. Bizim size tavsiyemiz önce kaç çekirdeğe ihtiyacınız var ona kadar verin, daha sonrasında satın alabileceğiniz en hızlı ve en iyi işlemciyi seçmeye çalışın.

Bellek (RAM)

Bilgisayarı alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da bellek kapasitesidir. İster oyun oynayın, ister farklı işlemler yapın ya da internette gezinin, eğer bilgisayarınızın belleği dolduysa performansı düşer. İçinde bulunduğumuz yılda en azından 8 GB RAM’ ihtiyacımız var. 16 GB’lık RAM’e sahip olmak tabi ki en üst performansı yakalamamız için harikadır ama maliyeti arttıracaktır. Bu nedenle 8 GB’lık RAM işimizi görecektir. İleride yükseltilmesi en kolay donanım olduğu için istediğiniz zaman yükseltebilirsiniz. Hatta daha fazla bellek bile ekleyebilirsiniz.

Depolama (HDD, SSD, NVMe)

Oyunların boyutu her yıl giderek büyüyor. Bu nedenle oynamak istediğiniz oyunların ne kadar bir boyuta sahip olduğunu bilmenizde fayda vardır. Buna bilgiye göre bir depolama alanı tercih etmeniz önemlidir. Genel olarak bilmeniz gereken 3 tür sabit sürücü var. Bunlardan ilki mekanik sabit sürücü (HDD), diğerler ise solid-state (katı hal) sürücü olan SSD ve NVMe sürücülerdir. Mekanik sürücüler sabit diskler içinde en yavaş olanlardır fakat maliyet karşılığındaki en iyi kapasiteyi sunmaktadırlar. NVMe sürücüler en hızlı ama en pahalısıdır. Solid-state sürücüler fiyat performans olarak en makulüdür diyebiliriz.

Bir oyun bilgisayarı seçerken en çok oynanan oyunları ve sisteminizi çalıştırmak için en azından SSD’si olan bir bilgisayar seçin. SSD oyun yükleme sürelerini kısaltır ve sistemin genel olarak daha hızlı olmasını ve daha hızlı tepki vermesini sağlar. Çoğu ucuz oyun bilgisayarında küçük SSD’ler bulunmaktadır. Bu nedenle bir oyunu bitirip diğerine geçerken büyük ihtimalle eski oyunlardan kurtulmanız gerekecektir.

Özetle depolama alanınızın ne kadar olduğu çok önemlidir. Örneğin Call of Duty: Black Ops Cold War oyunu yaklaşık 200 GB’lık bir büyüklüğe sahiptir. Bu nedenle 256 GB’lık bir alan yeterli olmayacaktır. Hangi oyunları oynamak istiyorsanız bu oyunların büyüklüklerine göre bir seçim yapmanızda fayda olacakır.

Monitörler ve diğer aksesuarlar

Eğer ilk defa bir oyun bilgisayarı alacaksanız, bu bilgisayarların klavye ve fare ile gelmediğini bilmelisiniz. Sadece bazı bilgisayar firmaları monitör (ekran) gönderir ama bu durum çok nadirdir. Bilgisayarı alırken içerik olarak neler dahil bakmanızda fayda var.

Aslına bakarsanız bilgisayarın diğer donanımlar olmadan gelmesi iyi bir durumdur çünkü oyun deneyimini geliştirmek için elinizdeki fazladan parayı daha iyi donanıma aktarabilirsiniz. Böylelikle çok daha iyi performans alabilirsiniz.

Garanti

Oyun bilgisayarınızı seçerken garanti süresi ve şartlarına mutlaka bakın. Bu bilgisayarı alırken ne kadar ucuz desek de belli bir miktar yatırmak zorundayız. Bu durum bir çoğumuz için büyük meblağ olarak da görülebilir. Bu nedenle olabildiğince geniş kapsamlı bir garanti sunan bilgisayarları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir