Üniversite Başvuru Yazınızı Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimi almak herhalde her gencin hayalidir. Fakat ABD üniversitelerinin kabul için dikkate aldığı noktalar ülkemizden farklıdır. ABD’de herhangi bir üniversiteden kabul almak için gereken en önemli unsurlardan biri de kendinizi anlattığınız bir yazı kaleme almaktır. Öyle ki sadece hazırladığınız bu yazı sayesinde bile kabul alabilirsiniz. O nedenle kendinizi tanıttığınız bu yazıyı kaleme almadan önce iyi düşünmeli ve yazınızı planlamalısınız.

Bu yazımızda kendinizi tanıtan bir yazıda dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için hazırladık. Umarız buradan aldığınız tavsiyeler ile en etkileyici tanıtım yazınızı hazırlayabilirsiniz. Böylelikle de istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümüne kabul alırsınız.

ABD’de sınavsız olarak üniversiteye kabul almak için dikkat etmeniz gereken noktaları anlattığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

Tanıtım yazısı hazırlarken dikkat edilecek noktalar

  1.  Yazının İçeriği

Amacınızı unutmayın. Sizin amacınız “kendinizi pazarlamak” değil, olabildiğince kendiniz olmak. Bu da kendinizi mega zekâ ya da süper kahraman olarak anlatmak değil olabildiğince insani yönlerinizi anlatmak demek. Mesela notlarınız sizin İngilizce’de başarılı olduğunuzu gösteriyor, bir turistle yaşadığınız bir anınızı ya da telaffuzda nasıl zorlandığınızı anlatabilirsiniz.

Odak noktası. Tecrübelerinizi, ilgi alanlarınızı genellemektense olabildiğince detaya girin. “Spor yapmayı seviyorum.” demek yerine gol sevincinden, son dakikada attığınız sayıdan bahsedin. Farklı bir örnek vermek gerekirse Müzik dinlemeyi seviyorum yerine Jazz dinlemeyi seviyorum ya da Amy Winehouse dinlemeyi seviyorum gibi daha spesifik bilgiler verebilirsiniz. Genellemeler tanıtım yazılarında iyi bir izlenim bırakmaz. Bu nedenle yazınızın planlamasını yaparken buna dikkat edin.

Kesin ve betimleyici bir dil kullanın. Bir konuyu hikayeleştirmektense olabildiğince kısa, öz ve vurucu bir şekilde kaleme alın. Her kelimenin 10 TL olduğunu düşünerek yazarsanız az ve öz kelimeler kullanarak dilediğinizi anlatabilirsiniz. “10 yaşımda televizyonda izlediğim bir diziden etkilenmiştim; o andan itibaren ben de insanlara yardım etmek, onları iyileştirmek istedim ve doktor olmaya karar verdim.” demek yerine “Küçüklüğümden beri doktor olup insanların hayatlarına dokunmak hayalim olmuştur.” deyin.

Gramer, yazım kuralları ve noktalamaya dikkat edin. Her yönüyle düzgün yazılmış bir yazı, sizin ciddiyetinizi ve bu ise verdiğiniz önemi gösterir. Bu nedenle kaleme aldığınız yazınızı uzmanlara denetletip, hataları düzeltmeleri istenebilir.

ABD ve Türkiye’deki yazım kuralları benzer mi?

Ne yazık ki Amerika’daki makale/deneme anlayışıyla bizim derslerde öğrenmiş olduğumuz anlayış, kurallar fark gösteriyor. Bu nedene yazınızı hazırlamadan önce yazım kurallarının neler olduğunu iyi araştırmalısınız. Yapacağınız basit hatalar yazınızı değerlendirenlerin gözünde önemli olabilir ya da en azından size karşı bir ön yargı oluşturabilir. Yazının devamında bu kurallardan bahsedeceğim.

Yazım Kuralları

Daha önce de söylediğimiz gibi yazım kuralları da son derece önemlidir. Öyle ki grammer bilgisinden tutun da seçtiğiniz kullandığınız noktalama işaretine kadar her unsura dikkat etmelisiniz.

Yazı kaç bölümden oluşmalı

Etkileyici bir yazı kaleme almak istiyorsanız bunun planlamasını yapmalısınız. Bu nedenle bilgisayar başına geçtiğinizde kaç bölümden oluşması gerektiğini bilmelisiniz. Etkili bir yazı için yazınız 3 bolümden oluşmalıdır: giriş, gelişme ve sonuç.

Giriş

Giriş kısmı kendinizi anlatıp karşı tarafı ikna etmenizi sağlayacak en önemli bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümde 3-4 cümle ile yazınızda ne anlatacağınızdan kısaca bahsetmeniz gerekir. Okuyucu ilk paragrafı okuduğunda yazınızın ne hakkında olduğunu anlayabilmeli. Ayrıca etkileyici bir giriş yapıp okuyucunun dikkatini çekmek de oldukça önemli. Sıkıcı bir giriş, yazının geri kalanının da sıkıcı olduğu hissi verir. Sıkıcı bir yazı olacağı hissiyatı ise yazınızı değerlendirecek kişilerde ön yargı oluşturabilir. Hatta yazınızın geri kalanına odaklanmayabilirler. Bu nedenle giriş kısmında çok fazla bilgi vermeseniz bile en önemli bölümdür diyebiliriz.

Gelişme

Gelişme bölümü girişte kısaca bahsettiğiniz konuların daha detaylı anlatıldığı bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle gelişme bölümü en az 2 paragraftan, bu paragraflar da 6-8 cümleden oluşmalıdır. Giriş bölümünde verdiğiniz konu başlıklarına göre paragraf sayısı arttırılabilir. Fakat çok fazla olmamasına da dikkat edin.

Bu paragraflarda detaylı bir şekilde çok da konudan sapmadan ana konunuzdan bahsetmelisiniz. Konudan sapmanız, okuyucunun dikkatini dağıtıp anlatmak istediğinizi anlaşılmaz kılar. Paragraflarda tutarlı olun. Bir paragrafta iki farklı konudan bahsetmektense her konu başlığı için bir paragraf oluşturabilirsiniz.

Sonuç

Sonuç bölümünü yazmadan önce gelişme bölümünde yazdıklarınızı tekrar okumanızda fayda vardır. Aslında bu paragrafta gelişme bölümünün kısa bir özeti de diyebiliriz. Sonuç kısmının 3-4 cümle ile giriş kısmı gibi az ama öz olmasına dikkat edin. Etkileyici bir kapanış okuyucuda iyi bir iz bırakır. Son paragrafı okuyan okuyucu sizin nasıl bir sonuca vardığınıza dair etraflıca bir bilgi sahibi olabilmeli. Hatta ilk ve son paragrafı okuyan biri bütün yazıyı okumuş gibi olmalı.

Aşağıda Harvard Üniversitesi’nden kabul almış bir öğrencinin yazısını bulabilirsiniz.

Yazar: Refia Nur İBİŞ

Insta: refiaibish

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir