Üniversite Tercihinde Önemli Noktalar

2023 yılında yapılacak olan üniversite yerleştirme sınavının tarihi belli oldu.  Milyonlarca öğrencinin en iyi üniversitelere yerleşmek için ter dökeceği sınav eğer bir değişilik olmazsa 17 – 18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşecek. Peki yıllarca emek verilerek hazırlanılan bu sınavın sonunda doğru bir üniversite tercihi hayatınızı etkileyecektir. Üniversite sınavında aldığınız puanın yanı sıra tercih edeceğiniz üniversitenin de bazı özelliklerine ve imkanlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu süreçte isabetli bir üniversite tercihi yapmanızda yardımcı olabilmek adına tercih yaparken dikkate alınması gereken noktaları sizler için bir araya getirdik.

Puan Mı Önemli Sıralama Mı?

Üniversite sınavı bir sıralama sınavıdır. Yüksek sıralama yapan öğrenciler bit bölüme düşük sıralama yapan öğrencilerden daha önce girme hakkı elde ederler. Puan ise bu sıralamayı yaparken kullanılan bir ölçüttür. Bu sebeple tercih yapılırken bir bölümün önceki senelerde kaç puanla değil kaçıncı sıralamada öğrenci aldığına bakılmalıdır.

Bölüm Seçimi

Tercih ettiğimiz bölüm gelecekteki yaptığımız mesleği yüksek oranda belirler. Bu sebeple tercih yapacak kişiler için bölüm seçimi yapmak en önemli adımdır. İlgi alanınız ve hayalleriniz doğrultusunda kendinize en uygun olan bölümü seçmelisiniz. Bu süreçte yazmayı düşündüğünüz bölümün çalışma yerlerine giderek yapmayı düşündüğünüz mesleği gözlemleyebilirsiniz.

Seçeceğiniz bölüme karar verirken düşündüğünüz alanlardan mezun ve meslek sahibi olmuş kişilerden bölümün kariyer imkanları ve geleceği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Üniversite Seçimi

Tercih edeceğiniz bölüme karar verdikten sonraki adım üniversite seçimi yapmaktır. Üniversite seçimi yaparken aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirme yapabilirsiniz

1.Üniversitenin Bulunduğu Şehir

Şüphesiz üniversite seçerken en çok önem vermeniz gereken faktör üniversitenin bulunduğu şehirdir. Okuduğunuz şehirde bölümünüzle ilgili iş kollarının yaygın olması mesleki gelişiminize büyük katkı sağlar. Örneğin mühendislik okumak isteyen bir üniversite adayı sanayi ve teknolojinin gelişmiş olduğu şehirleri tercih etmelidir. Turizm veya gastronomi tercih eden bir öğrenci sahil kentlerinde okursa sektöre daha aşina bir şekilde mesleğinde ilerler.

Sosyal hayat

Hiçbir öğrenci durağan bir üniversite hayatı yaşamak istemez. Tercih ettiğiniz şehrin sosyal ve kültürel olanakları da ayrıca önemli bir yere sahiptir. Bulunduğunuz şehirdeki kütüphane, müze, sinema, spor salonu, kafe vb. yerler sizi motive eder ve akademik başarınızı arttırmada yardımcı olur.

Hayat pahalılığı

Şehir seçerken göz önüne alınması gereken bir diğer husus ise hayat pahalılığıdır. Üniversiteniz ne kadar gelişmiş bir bölgede ise harcamalarınız da o doğrultuda olacaktır. Yaşayacağınız bölgedeki öğrenci dostu işletmeleri ve kira fiyatlarını araştırarak o şehrin bütçenize uygunluğunu belirleyebilirsiniz.

2. Burs ve Yurt İmkanları

Evinden uzakta olan bir genç için en büyük ihtiyaç para ve kalacak bir yer bulmaktır. Son yıllardaki kira fiyatları yüzünden birçok öğrenci okul çevresindeki yurtlarda kalarak eğitimine devam etmektedir. İçinde yurdu bulunan üniversiteleri tercih ederek sosyal ortamdan uzak kalmadan ve yol masrafı yapmadan kampüsün içinde yaşayabilirsiniz.

Tüm üniversitelerde burs şartları aynı mı?

Özel üniversiteleri tam burslu kazandığınız taktirde ek olarak nakdi burslar ve yurt bursları kazanabilirsiniz. Devlet üniversiteleri de başarılı olan veya maddi olanakları yetersiz öğrencilere çeşitli burslar vermektedir. Bu bursların miktarları ve şartları her üniversitede farklıdır. Üniversitelerin burs ofisi sayfalarından kapsamlı bir araştırma yaparak hangi bursun daha avantajlı olacağını inceleyebilirsiniz.

Sınavda yüksek dereceler yaptığınız taktirde birçok özel ve devlet üniversitesi size kapsamlı burs teklifleriyle gelecektir. Yine de unutmayın ki iyi üniversiteler verdikleri burslarla değil eğitim kadrosu ve sosyal imkanları ile ön plana çıkar.

3. Akademik Kadro ve Üniversite Geçmişi

Üniversite seçiminde verilen burslardan ziyade üniversitenin akademik potansiyeli daha önemlidir. Kuruluş tarihi eski yıllara dayanan köklü üniversitelerde alanında tanınmış profesörler ve öğretim üyeleri daha fazladır. Akademik kadronun yetkinliği, akademisyenlerin yayınladıkları tez ve makalelerin dünya çapında alıntılanma miktarı ile ölçülür. Küresel düzeyde başarı elde etmiş akademisyenler ile çalışmak, yurt dışında eğitim görmek istediğinizde üniversitelerden daha rahat kabul almanızı sağlayabilir.

4. Dil Eğitimi

Gelecekte başarılı olmak isteyen bir öğrenci için olmazsa olmazlardan biri de yabancı bir dil bilmektir.  Bu sebeple elde edeceğiniz bölümü yabancı bir dil üzerinden okumak mesleğinizi dünya çapında icra etmenizi kolaylaştırır.

Ülkemizde birçok üniversitede İngilizce hazırlık sınıfları bulunmaktadır. Buna rağmen gerçekten akademik seviyede İngilizce eğitim veren üniversite sayısı sınırlıdır. Seçeceğiniz üniversiteyi araştırırken hazırlık sınıfında öğrenilmesi istene İngilizce seviyesinin Upper intermediate-advanced (B1-C2) olmasına özen gösterin. Bu sayede uluslarası bir öğrencinin sahip olduğu yabancı dil seviyesinde eğitim almış olursunuz. Tamamen yabancı dilde eğitim almak istiyorsanız yazacağınız bölümün %100 yabancı dil ile eğitim veriyor olmasına dikkat edin.

4. Sosyal Kulüpler ve Kariyer Kulüpleri

Bir üniversiteyi gerçek bir yaşam alanı haline dönüştüren etmenlerden biri de okulda bulunan sosyal kulüplerin etkinlikleridir. Bir üniversitede öğrenci kulüpleri ne kadar aktifse okulun sosyal ortamı da o kadar gelişmiş demektir. Tercih edeceğiniz üniversitelerin tanıtım günlerinde bu kulüplerin standlarını gezebilirsiniz. Böylelikle ilgi alanlarınızı hangi üniversitede daha iyi geliştireceğinizi anlayabilirsiniz. Spor kulüpleri için yeterli spor salonlarının varlığı, okulda rahatça müzik yapabileceğiniz alanların ve enstrümanların olması vb. tercih edeceğiniz üniversiteyi bir adım daha öne taşır.

Kariyer kulüpleri ne işe yarar?

Kariyer kulüpleri (işletme kulübü, ekonomik kulübü vb.) ise özellikle iş dünyasında başarılı olmak isteyen öğrenciler için vazgeçilmez ortamlardır. Bu konseptte kurulan kulüplerin düzenlediği konferanslar aracılığıyla iş ve finans dünyasının önde gelen temsilcileri ile tanışma imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca iş arama sürecinde CV’nizde bulunan kariyer kulübü geçmişiniz işe kabul edilmenizde etkili olacaktır.

5. Öğrenci Profili

Kaliteli bir üniversite ülkenin ve dünyanın her yerinden farklı ekonomik düzeylerden ve etnik gruplardan öğrencileri bir araya getirir. Birbirinden oldukça farklı ortamlarda yetişmiş öğrenciler bu sayede kültürel ve sosyal bir etkileşim içine girerler. Farklı iş kollarına dağılan bu öğrenci grubu geniş bir network ağı oluşturmanıza yardımcı olur.

Küçük şehirlerden metropol tarzı şehirlere gittikçe öğrenci çeşitliliği artar. Az gelişmiş bölgelerde kurulan üniversitelerde okuyan öğrencilerin çoğunluğu yakın çevreden gelmektedir. Büyük şehirler ise ülkenin her tarafından öğrenci çekmektedir.

Tercih Döneminde Ailenin Rolü

Üniversite tercihi çocuğunuz için oldukça stres verici bir dönemdir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak adına evladınıza kendi kararlarını özgürce verme imkanını tanıyın. Çocuğunuz geleceği için kritik öneme sahip bir karar aşamasındayken onu kendi istekleriniz doğrultusunda manipüle etmemelisiniz. Çocuğunuzun verdiği kararlara saygı duymalısınız.

Özet olarak üniversite seçimi yaparken duygusal bir yaklaşımdan uzak durmanızda fayda var. Yukarıdaki parametreleri kullanarak kendinize en uygun bölümü ve üniversiteyi seçebilirsiniz. Üniversiteler ve bölümleri hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak ve tercih listesi oluşturmak için https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresini kullanabilirsiniz.

Yazar: Zeynep KAHRAMAN

4 yorum

  1. Çok bilgilendirici yazı… teşekkür ederiz.Tercih yaparken bu uyarılılarınızı dikkate alacağız

  2. İnsanlara faydalı olmaktan daha güzel bir şey yoktur.Tebrik eder başarılarının devamını dilerim.Yolun ve bahtı açık olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir