Windows 10’a format atma yöntemi ISO ya da BIOS dosyasının indirilmesi ile başlamaktadır. Windows 10’a sahip olan cihazlara format atabilmek için öncelikle ISO – BIOS dosyasına hakim olmak gerekir. ISO dosyasına hakim olunduktan sonra ise Windows 10’a format atılabilir. Aynı zamanda format öncesinde yedekleme yapılması da önem taşır. Gerekli yedekleme işlemi format atılacak cihaz dışındaki bir araca yapıldıktan sonra format süreci başlatılabilir. Orijinal Windows 10 kullanan kişilerin yasal yöntemleri kullanarak format yapmaları gerekir. Windows 10 için format aşamaları şu şekildedir:
- Dosyaların yedeklenmesi
- Windows 10 için lisanslı olan kurulum dosyasının bilgisayara indirilmesi
- Kurulum için önerilen diskin kullanılması
- BIOS ayarlarının yapılandırılması
- Açılan sayfada biçimlendirmenin tercih edilmesi ve format işleminin tamamlanarak yeni kurulumun yapılması
Windows 10 format süreci bu şekilde tamamlanmaktadır. Yeni kurulum yapılarak format atılması mümkündür. Bazı cihazlarda format için belirlenen özel tuş vardır ve bu tuşun kullanılması da yeterli olmaktadır.
Format Nedir?
Format kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından açıklanmış olup biçimlendirme gibi kelimeler ile aktarılmaktadır. Format atma işlemi ise teknolojik cihazlardaki bilgilerin ve verilerin sıfırlanması anlamına gelir. Format işleminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. En önemli dezavantajı ise cihaz içerisindeki bilgilerin kaybedilmesidir. Cihazdaki verilerin kaybolmaması için format işleminden önce yedekleme yapılması önerilmektedir. Yedekleme yapıldığı takdirde format atılmasına karşın yine de bilgilere ulaşılması mümkün hale gelir.
Yedekleme her cihazda aynı şekilde mi yapılır?
Yedekleme yapmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar vardır. Tüm yedekleme işlemi cihazlara göre farklılık gösterir. Her cihazın yedeklemesi ve yedekleme yöntemi farklıdır. Format atarak cihazı sıfırlamak isteyen kişiler başlangıç noktasına dönmeyi de tercih edebilir. Aynı zamanda belirlenen bir sürece, sürüme ya da güncellemeye dönülmesi de mümkündür.
Windows 10 Nasıl Yüklenir?
Windows 10’u yüklemek isteyenlerin izlemesi gereken aşamalar vardır. Windows 10’u bilgisayara yüklemek isteyen kişilerin yasal ve orijinal kaynakları kullanması önerilir. Orijinal kaynak var kullanıldığı takdirde indirme esnasında herhangi bir sorun ile karşılaşılmaz. Aynı zamanda indirirken bilgisayarın işletim sistemine ve türüne uygun olarak Windows 10 formatının seçilmesi de mümkündür. Doğru versiyonu doğru cihaza indirmek için orijinal kaynakların kullanılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilir.
Windows 10 kullanan kişiler Windows 10’u iptal etmek ya da güncellemek için bilgisayarın kendi ayarlarını da kullanabilirler. Windows 10 cihazına yüklemesi ya da yükseltmesi yapılmak istenildiğinde orijinal kaynaklardan indirmek olasılığı kötü niyetli yazılımların önüne geçilmesini de sağlar. Windows’u 10 güncellemesine yükseltmek için Microsoft’un yetkilendirilmiş kanallarının tercih edilmesi önemlidir.
Windows 10 Güncellemesi için Gerekenler Nelerdir?
Windows 10 güncellemesi için gereksinim duyulan özellikler vardır. Cihazın işletim sistemini Windows 10’a yükseltmek isteyen kişilerin cihazlarının taşıması gereken özellikler şunlardır:
- İşletim sistemi: Cihazdaki son işletim sisteminin en güncel versiyon olması gerekir. En güncel versiyon yok ise en düşük sürüm Windows 7 SP1 olmalıdır. Windows 7 SP1 versiyonuna sahip olmayan cihazların ise en düşük Windows 8.1 güncellemesine sahip olması gerekmektedir.
- Görüntü Kalitesi: Windows 10 için gereksinim duyulan unsurlardan biri de görüntü ve piksel kalitesidir. Bunun için belirlenen en düşük oran 800 x 600’dür. Bu orana sahip olmayan görüntü için Windows 10 güncellemesi uygun olmayacaktır.
- RAM: Sabit disk oranına göre değişir. 32 bit için istenen RAM kapasitesi 1 GB; 64 bit için istenen RAM kapasitesi minimum 2 GB’dır.
- İşlemci Özelliği: Windows 10 güncellemesi için işlemcinin de güncel olması gerekir. İşlemcinin en düşük 1 GHz formatında olması istenir. 1 GHz üzerinde olan versiyonlar da kabul edilmektedir. En iyi ihtimalle ise işlemcinin SoC olması talep edilir.
- Grafik Kartı: Windows 10 için istenen özelliklerden bir diğeri ise grafik kartı güncellemesidir. Windows 10 formatı gibi işlemler için de bu özellikler önem taşır. Grafik kartının en düşük versiyonu WDDM 1.0 olması beklenir.
- Disk Kapasitesi: Güncelleme için sabit diskin cihazda yer alması gerekir. işletim sistemine bağlı olarak sabit diskin kapladığı alan 32 ya da 64 bit olmalıdır.
Windows 10 Özellikleri Nelerdir?
Windows 10 özellikleri sisteme özel geliştirilmiş faaliyetleri barındırır. Windows 10 işletim sistemi için belirlenen özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Pencerelerin birbirinden ayrılması ve yaslanması
- Uyarı ve bildirimlerin özelleştirilebilmesi ve yönetilebilmesi
- Depolama alanına ve sabit disk oranına dair detaylı bilgi alınması ve analiz işlemlerinin yapılması
- Bilgisayar formatının yanı sıra tablet formatına da geçiş yapılması
- Cihaz desteği var ise parmak izi kullanarak ekranın açılması
- Microsoft Edge ile sorunsuz entegre yapılabilmesi
- Android’in yanı sıra IOS ile de uyumlu cihazlar ile de çalışma kapasitesi
Windows 10 için yapılan yeni güncellemelerdir. Windows 10’a sahip olan cihazlarda birçok farklı güncelleme mevcuttur. Güncellemelerin zamanında yapılması güvenlik unsurları için de önemlidir.
Windows 10 Nasıl Güncel Tutulur?
Windows 10’un güncel olması için güncellemelerin denetlenmesi gerekir. Güncellemeler denetlendiğinde otomatik olarak güncellemeler geliştirilir ve cihazın güncelleme eksikliği yaşanmasının önüne geçilir. Windows 10’u güncel tutmak için otomatik güncellemenin açılması önerilmektedir. Sistem tarafından önerilen zaman dilimlerinde Windows 10’daki güncelleştirmeler otomatik olarak yapılamadığında el ile yönetilmesi gerekir.
Elle yapılan güncellemelerin ise dönem dönem kontrol edilmesi önem taşır. Windows arayüzü ve sistem hatırlatıcıları tarafından güncellemelere ilişkin bilgi, kullanıcıya aktarılır. Paylaşılan bilgi ve hatırlatıcıların takip edilmesi ve güncellemelerin bilgisayarda sorun oluşmasına neden olmadan önce denetlenmesi önemlidir. Windows 10’dan tam performans yararlanabilmek için güncelleme ve yükseltmeler zamanında yapılmalıdır.
Format Atmanın Yararları Nelerdir?
Windows 10’a format atmanın yararları özellikle güncelleme ve sürüm temelli sorunlar arttığında önemini göstermektedir. Format atmanın yararları özellikle bilgisayar yavaş çalışmaya başladığında da ortaya çıkar. Format atmanın bilgisayar için yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Bilgisayarın daha hızlı çalışmasının sağlanması.
- Yavaşlama problemlerinin önüne geçilmesi.
- Yavaşlamaya bağlı olarak yaşanan ısınma sorununun çözülmesi.
- Bilgisayarın kötü yazılımlardan temizlenmesi.
- Sorun yaratabilecek verilerin temizlenmesi.
- Bilgisayarda gereksiz yer kaplayan tüm programların ve dosyaların silinmesi.
Format atmanın bilgisayar için önemli olan unsurlarını oluşturur. Windows 10 için atılan formatta da çoğunlukla aynı amaçla edilmektedir. Özellikle bilgisayarın kapasitesi dolmaya başladığında ve kötü niyetli yazılımlar bilgisayara dahil olduğunda format atmak oldukça yararlıdır. Bilgisayarın ömrünü uzatmasının yanı sıra doğru teknikler ile format atılır ise herhangi bir teknik problem ile karşılaşılmaz.
Windows 10’a Format Atmak Ücretli Mi?
Windows 10 format ücreti bulunmamakta ve kişiler format atmak için ödeme yapmamaktadır. Windows 10 için oluşturulan format özelliğinde kişiler herhangi bir ödeme ile karşılaşmazlar. Windows 10 format atmak için kullanılan farklı yöntemleri içerisinde bulundurur. Cihazın kendi format tuşu olabileceği gibi Windows tarafından oluşturulan lisanslı format seçenekleri de bulunur.
Tüm yöntemler ücretsiz şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. Herhangi bir format işlemi için şu ana dek ödeme alındığı ile karşılaşılmamıştır. Ancak ücretli bir yerden teknik servis ya da teknik destek hizmeti satın alınıyor ise bu durumda format atılması için ücret ödenmesi gerekebilir. Windows 10 format işleminde ücret ödenmez.