Yabancı dil günlük hayatta ve iş hayatında bir kişinin sahip olması gereken en önemli yeterliliklerden biri olarak görülmektedir. Özellikle iş hayatında yabancı dil bilen kişiler tercih edilmektedir. Bunda giderek küreselleşen dünya neden olmaktadır. Şirketler arası ve ülkeler arası ticaret, bilim, kültür sanat ve buna benzer alanlardaki etkileşim ister istemez yabancı dil öğrenme gereksinimi ortaya çıkarmaktadır.
Ülkemizde uygulanan kesintisiz 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin 11 yılında yabancı dil eğitimi verilmektedir. İlk okul 2. Sınıfta başlayan bu macera 12. Yıla geldiğinde de devam etmekte ve birçok öğrenci İngilizce öğrenemeden okullardan mezun olmaktadır.
Peki 11 yıllık eğitim süreci boyunca eğitim almamıza rağmen neden İngilizce konuşamadan mezun oluyoruz?
İşin gerçeği uzun yıllar eğitim alıp İngilizce öğrenmemiz hem eğitim sistemimizin hem de yaşadığımız çevrenin suçudur. Eğitim sistemimiz teoride 4 temel beceriyi (okuma-dinleme-konuşma-yazma) geliştirme üzerine kurulu gibi görünse de gerçekte böyle değil.
Özellikle sınav kaygısı çekilen orta okul seviyesinde öğrencilerin tek yaptığı kelime ezberleyip test çözmek. Tek hedefleri girecekleri deneme sınavları ya da Liselere Giriş Sınavında tüm sorulara doğru cevap verebilmek. Amaç bu olunca da kelimelerin telaffuzuna bile önem gösterilmiyor. İster inanın ister inanmayın durum ilkokul seviyesinde de aynı. Tek başarı ölçütü deneme sınavlarındaki başarı. Bu nedenle hem öğretmenler hem de öğrenciler sınav odaklı olarak çalışıyor.
Lise seviyesine geldiğimizde de durum pek farklı değil. Her ne kadar sınav kaygısı olmasa da bazı öğrenciler umursamadıkları için bazılar da sayısal veya sözel derslere ağırlık vermek zorunda kaldıkları için yabancı dil öğrenimini angarya olarak görmektedir. 35-40 kişilik sınıflarda haftada 40 dakikalık 2 veya 4 saat ders ile yabancı dil öğrenmek pek mümkün değildir. Okuldaki derslerin yanı sıra okul dışında da öğrenilen yabancı dile – ülkemizde büyük çoğunlukla İngilizce- maruz kalmak gerekmektedir.
İşte bu noktada çevrenin suçu ortaya çıkmaktadır. Yaşadığımız çevre bizi yabancı dile maruz bırakıyorsa o dili öğrenmek çok kolay olacaktır. Bebeklerin dili öğrendiği gibi duyarak, tekrar ederek dil öğrenimi gerçekleşecektir. Bu durumda öğrenciler farkında bile olmadan İngilizce konuşamaya başlayacaktır. Fakat ülkemizin sadece sayılı yerlerinde İngilizceye maruz kalabilirsiniz. Özellikle sahil kesiminde veya turistik bazı bölgelerde yaşıyorsanız şanslısınız. Bu bölgelerde turistlere yönelik çalışmalar yapıldığı için hem görsel hem işitsel olarak yabancı dile maruz kalabilirsiniz. Üstüne biraz da sizin girişimciliğinizle turistlerle iletişime geçtiğinizde pratik yapma imkânınız da doğacaktır.
Peki Bu İmkanlarınız Yoksa Ne Yapabilirsiniz?
Ülkemizde birçok kişinin özel kurslara ya da yurtdışına dil eğitimi almaya gitme gibi bir imkânı yok. Fakat bunun yerine teknolojinin nimetlerinden faydalanılabilir. Günümüzde teknolojinin giderek gelişmesi sayesinde dil uzmanları tarafından dil öğrenimini kolaylaştıracak birçok uygulama hayata geçirildi. Bu uygulamalardan bazılarını sizler için derledik.
İngilizce Öğrenmenizi Kolaylaştıran Uygulamalar
-
Cambly
Cambly uygulaması sizlere anadili İngilizce olan kişilerle yüz yüze pratik yapma imkanı sağlar. Bu programa kayıt olduktan sonra kendi ilgi alanınıza veya ihtiyacınıza göre eğitmeninizi seçebilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulamanın olumlu diğer bir yönü ise esnek çalışma saatleridir. Dersinizi istediğiniz zamana planlayabilirsiniz. Programınızı yaptığınızda bu eğitmeninize iletilerek dersiniz oluşturuluyor. Cep telefonunuzla istediğiniz yerden eğitiminize katılabilirsiniz. Bununla beraber eğer eski dersleri tekrar dinlemek isterseniz, Cambly size bu hizmeti de sunuyor. Eski ders videolarına hesabınızdan erişebilirsiniz.
Uygulamanın tek kötü yanı aylık ya da yıllık olarak ücretlendirilmesi. Fakat fiyatlar çok yüksek değil. İndirim kampanyalarını kovalarsanız güzel bir fiyat teklifi alabilirsiniz.
-
Duolingo
Duolingo yabancı dil öğrenimi için kullanılabilecek en güzel uygulamalardan biridir. İstediğiniz herhangi bir dilde kendinizi geliştirebilirsiniz. Çok fazla sayıda dil imkanı sunması bu uygulamanın artılarından. Bunun yanı sıra bu uygulama dil öğrenimini eğlenceli hale getirmiş. Bir bakıma oyunlaştırmış. Yaptığınız hatalarda size geri dönüt vererek düzeltmenizi sağlıyor.
Duolingo uygulaması, konuşma ve dinleme becerilerinizi de geliştirmenizi sağlayacak bölümlere sahip. Sesinizi kaydettiğinizde sistem ne kadar doğru telaffuz ettiğiniz ile ilgili size geri dönüt veriyor.
Dünyaca ünlü Wall Street Journal gazetesi tarafından açık ara en iyi ücretsiz dil öğrenme uygulaması seçilen bu uygulamayı mutlaka kullanmalısınız.
-
Voscreen
Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu uygulamada dinleme becerisi ön planda tutularak telaffuz, kelime bilgisi ve dil bilgisi gibi alanlarda da kendinizi geliştirebilirsiniz.
Müzik, film, belgesel veya çizgi film izleyerek İngilizce öğrenmek kadar eğlenceli bir yol olmasa gerek. Sistem size kısa videolar izlettirerek İngilizce öğrenme sürecinizi kolay, eğlenceli ve hızlı hale getiriyor. Her kullanımda kelime bilginiz artar.
Voscreen uygulamasından bazı ayarları yaparak sistemi kendi seviyenize göre özelleştirebilirsiniz.
VoStep bölümünden hangi seviyede çalışacağınıza karar verebilirsiniz. Başlangıç seviyesinden ileri dereceye kadar her seviyede onlarca video bulunmaktadır.
VoStructure bölümünden geliştirmek istediğiniz gramer (dil bilgisi) alanını seçebilirsiniz. Bunu yaptığınızda size sunulan tüm video alıştırmalar bu gramer yapısı ile olacaktır.
Daha birçok avantajlı yönü olan Voscreen uygulaması her yaş ve seviyeye uygun harika bir uygulamadır.
-
Rosetta Stone
Rosetta Stone, yabancı dil öğrenim uygulamalarından belki de en fazla bilineni olarak karşımıza çıkıyor.
Dinamik Immersion yöntemiyle dil öğrenmede sadece hedef dilinizle görüyor, duyuyor, konuşuyor ve okuyor olacaksınız. Bu sayede doğal bir dil öğrenimi gerçekleşiyor olacak. Kendini ispatlamış ve birçok otorite tarafından ödüle layık görülmüş bu uygulama ile dil öğrenimini hızlandırabilirsiniz.
Rosetta Stone uygulamasında ders süreleri 5 ila 10 dakika arasında değişiyor. Süresi kısa olsa da yoğun ve gündelik hayata uygun hazırlanan dersler ile aşama aşama ilerliyorsunuz.
Uygulama, telaffuzunuzu geliştirmeniz için TruAccent konuşma teknolojini geliştirip kullanıyor. Bu teknoloji ile kelime ve cümle telaffuzlarınızı en iyi hale getirip aksanınızı geliştirebilirsiniz. Kendi öğrenme planınızı hazırlayabileceğiniz bu uygulamayı internete bağlı olmadan da kullanabilirsiniz.
3 aylık, 12 aylık ve sınırsız üyelik paketleri ile karşımıza çıkan Rosetta Stone uygulamasını ücretsiz deneme süresince de kullanabilirsiniz.
-
Lyricstraining
Size tanıtacağımız son uygulama ise Lyricstraining uygulamasıdır. Özellikle müzik severlerin çok beğeneceği bu uygulama ile yabancı dilinizi keyifli bir şekilde geliştirebilirsiniz. Müzikle dil öğrenmek doğal bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte farklı aksanları ve tonlamaları duymak beynimizi dil öğrenimine karşı daha esnek bir hale getiriyor.
En sevdiğiniz şarkıların sözleriyle ve videolarıyla canınız sıkılmadan, eğlenerek ve hatta şarkı söyleyerek İngilizce öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken seçtiğini bir şarkıyı dinlerken eksik kelimeleri doğru bir şekilde yerine yerleştirmek.
Bu uygulama sayesinde sadece dinleme becerinizi geliştirmekle kalmayıp, yeni kelimeler de öğreneceksiniz. Hatta bu kelime ve ifadelerin cümle içinde kullanımının yanı sıra gramer bilginizi de geliştirebileceksiniz.
Sıkıcı kelime çalışmalarını göz önüne aldığınızda bu uygulama bir kurtarıcı olarak görülebilir. Uygulama esnasında kendinizi şarkı söylerken bulabilirsiniz. Uygulamanın size sunduğu zorluk seviyesi belirleme, kareoke modu, seviye atlama gibi temel özellikler ile uygulamayı daha kişisel hale getirebilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız bu listeden çok daha fazlası hali hazırda tüm uygulama mağazalarında mevcut. Kendi ihtiyaç ve ilginize göre farklı uygulamaları da deneyebilirsiniz.