Lise Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Liselere Giriş Sınavı yaklaştıkça çocuklarımızın heyecanı kadar biz velilerin de heyecanı artıyor. İçinde bulunduğumuz çağda çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak, onları en iyi eğitim alacakları okullara göndermek kadar önemli bir konu yok diyebiliriz.

Uzunca bir süre çocuklarımız sınav için hazırlık yapıyor. Onlar hazırlıklarını yaparken biz veliler olarak da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Onlar için okulları araştırıp, onlara en uygun okulu bulmak da bu yoğun dönemde bizlerin görevi olarak karşımıza çıkıyor.

Peki lise tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli

  1. Yüzdelik dilimin ön planda tutulması gerekiyor

Çocuklarımızın Liselere Giriş Sınavı sonrasında alacakları puan çok önemli bir gösterge değildir. Sınavın zorluğu ya da kolaylığına bağlı olarak puanlarda değişiklik olabilir. Bu durumda bizim dikkat edeceğimiz nokta çocuğunuzun yüzdelik dilimidir.

Proje okulu olarak isimlendirilen ve puanla öğrenci kabul eden okulların yüzdelik dilimlerini araştırmak gerekiyor. Her proje okulu öğrenci kabulü ile ilgili bilgileri paylaşmaktadır. Okula kabul edilen son öğrencinin puanı ve özellikle yüzdelik dilimi ilan edilir. Siz çocuğunuzun yüzdelik dilimine göre tercihlerinize karar vermelisiniz.

Örnek vermek gerekirse, eğer çocuğunuzun sınav sonucunda yüzde 7’lik bir dilime girdiğini varsayalım. Bu durumda çocuğunuzun tercihlerini yaparken yüzdelik dilim aralığını yüzde 5 ile yüzde 10 arasında yapmanızda fayda var.

Yüzdelik dilim odaklı tercih yaparken stratejiniz nasıl olmalı?

Tercihlerinizi yaparken ilk 4 tercihiniz yüzde 7’lik dilimden daha yüksek okullar olabilir. Diğer 4 tercihinizde çocuğunuzun içinde bulunduğu dilim içerisindeki okullar olmalıdır. Son tercihlerde ise işi garantiye almak için daha düşük dilimde öğrenci kabul eden okullar yazılmalıdır. Bu konuda çok büyük risk almanızı tavsiye ediyoruz.

  1. Çocuğunuzun yetenekleri ve kariyer hedeflerine dikkat edin

Hepimiz çocuğumuzun en iyi okula gitmesini isteriz. Fakat bu durum her zaman istediğimiz gibi olmaz. Biz çocuğumuzun fen lisesine gitmesini isterken onun yetenekleri ya da hayalleri farklı bir alan ile ilgili olabilir. Çocuğunuz adına karar vermeden önce çocuğunuzla ve onun yeteneklerini en iyi bilecek olan öğretmenleriyle görüşmeler gerçekleştirin. Bu sayede çocuğunuzun istemediği bir okulda mutsuz olmasının önüne geçebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse fen lisesini kazanmasına rağmen aslında sayısalcı olmayan ya da sayısal bir alanda kariyer hedefi koymayan birçok öğrenci ile karşılaşmaktayız. Bu örnekteki gibi öğrencilerin gittikleri okulda mutsuz ve başarısız olmaları kaçınılmazdır.

Tercih etmeyi düşündüğünüz okulun eğitim programını, hangi derslerin ağırlıklı olacağını Millî Eğitim Bakanlığının Talim ve Terbiye Kurulu internet sayfasından edinebilirsiniz. Bu noktaları da düşünerek hareket etmenizi tavsiye ediyoruz.

  1. Okulu sadece internette görmeyin, gidin, gezin ve inceleyin

 

Günümüzde internet her konuda olduğu gibi okulların görsellerine ulaşma konusunda da bize kolaylık sağlıyor. Fakat imaj yönetiminin çok önemli olduğu günümüzde, okullar da en iyi ve en güzel yönlerini internette paylaşıyor. Bu nedenle eğer tercih etmek istediğiniz okulu gidip görme şansınız varsa mutlaka gidin.

Okulu görmek yeterli mi?

Tabi ki sadece okulu dışarıdan ve içeriden görmek yeterli değildir. Okulun fiziksel imkanlarının yanı sıra okul ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırma yapın. Özellikle okulun mezunlarına ve hali hazırda orada öğrenim gören öğrencilere ulaşmaya çalışabilirsiniz.

Okulun sosyal medya hesaplarının inceleyin. Hangi başarılar elde etmişler, hangi aktivitelere önem veriyorlar bunlarla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca okulla ilgili öğrencilerin yaptığı paylaşımların da bu noktada size yardımcı olabileceğini unutmayın.

Bu bölümde son olarak okulun öğretmen kadrosu ile ilgili araştırma yapmanızı öneriyoruz. Öğretmenler, çocuğunuzun hayatını şekillendirecek kişilerdir. Belki de çocuğunuzu sizden daha fazla görecek olan öğretmenlerle ilgili genel bir kanıya sahip olmanız önemlidir.

Kısacası tercih etmek istediğiniz okulu detaylı olarak araştırmanız çok önemlidir.

  1. Okulun bulunduğu bölge ve ulaşım olanakları

Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız tercih etmek istediğiniz okulun bulunduğu bölge ve ulaşım imkanları çok önemlidir. Tercih ettiğiniz okulun ulaşım olanakları sınırlı ise bu durum ileride sıkıntı yaratabilir. Özellikle zaman kaybı ve trafik gibi hususları göz önünde bulundurarak tercih yapmanızı öneriyoruz.

Farklı bir şehirde okul tercihinde ulaşım imkanları önemli midir?

Şehir dışında bir okulu tercih etmek istediğinizde de ulaşım konusunu göz önünde bulundurun. Okulun şehir merkezine uzaklığını, hangi ulaşım araçlarının bulunduğunu, okul servisi olup olmadığı gibi konuları baştan araştırmak sizi rahatlatacaktır.

  1. Okulun konaklama imkânı (pansiyonu) var mı?

Özellikle şehir dışında bir okul tercihi yapmak isteyen velilerimizin dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de pansiyon imkanlarıdır.

Ne yazık ki her okulun pansiyon imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle tercihinizi yapmadan önce okulun pansiyonu olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde konaklama ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Bu durum hem sizin hem de çocuğunuz için sıkıntılı bir süreç olarak karşınıza çıkabilir.

Pansiyonu olan her okul iyi mi?

Tercih listenizdeki okulların hepsinin pansiyonu olsa da pansiyon imkanlarını araştırmanızda fayda var. Aslına bakarsanız her okulun pansiyon imkanları aynı olmayabilir. Bazı okulların pansiyonları gayet rahatken, bazı okullardaki pansiyonları sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Pansiyonları araştırırken neye dikkat etmeliyiz?

Veli olarak çocuğunuzu emanet edeceğiniz pansiyonları yerinde incelemenizi tavsiye ederiz. Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta hem kız hem erkek pansiyonuna sahip olup olmadığıdır. Bazı okullarda sadece erkek ya da sadece kız öğrenci pansiyonu bulunabiliyor.

İkinci önemli nokta ise pansiyonun okula uzaklığıdır. Okula ulaşmak için herhangi bir araç kullanmak gerekiyor mu yoksa yürüyüş mesafesinde mi: Yoksa okulun içinde mi: Bunu net olarak öğrenmelisiniz

Pansiyondaki odaların konforu da dikkatle araştırılmalıdır. Pansiyonun kapasitesini internetten kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca odalarda kaç kişi kalındığı, ranza sistemi olup olmadığı gibi çeşitli konfor maddelerini de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Pansiyonlu okullarda üç öğün yemek hazırlanmaktadır. Bu nedenle her okulun aşçısı bulunmaktadır. Fakat bazı okullarda yemekler dışarıda yapılıp okula getiriliyor. Bu konuya da dikkatle yaklaşmalısınız.

  1. Okulda hazırlık sınıfı olup olmadığına dikkat edin

Çoğu okulda olmasa da bazı okullarda yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Bu okulların büyük çoğunluğu köklü Anadolu liseleridir. Yabancı dil öğrenmek için hazırlık sınıfı okumak kötü bir fikir değildir. Aslına bakarsanız çocuğunuzun geleceğinde önemli artıları olabilir. Fakat siz yine de tercih yaparken bu durumu göz önünde bulundurarak hareket edin. Bunun nedeni yabancı dil hazırlık sınıfı olan okullarda lise öğrenim süresinin 5 yıl olmasıdır.

  1. Öğretilen yabancı dil nedir?

Ülkemizde birçok lisede yabancı dil olarak İngilizce öğretilmektedir. Bazı okulların yabancı dil ders saatleri diğer okullara göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca bazı okullarda İngilizce yerine Almanca, Rusça ya da Fransızca öğretilmektedir.

Bazı okullarda ise iki yabancı dil öğretiliyor. Bu durumda genellikle İngilizce ve Almanca ön planda oluyor. Fakat farklı okullarda ikinci dil olarak Fransızca ya da Rusça’ya da yer verilebiliyor. Kısacası tercihinizi yaparken öğretilen yabancı dile de dikkat etmelisiniz.

  1. Tercih robotunda yıldız işareti olan okullar

Tercih zamanı geldiğinde bazı okulların yüzdelik dilimlerinin bulunmadığını göreceksiniz. Bu okulların yanlarında yıldız işareti bulunmaktadır. Aslında bu okullar genellikle yeni kurulmuş okullar olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yeni açılan okullara ek olarak, proje okuluna yeni dönüştürülmüş okulların da yüzdelik dilimleri henüz oluşmamış olabilir. Bu nedenle o okulları tercih ederken o bölgedeki okulların yüzdelik dilimlerine bakabilirsiniz.

Son olarak eklememiz gerekir ki lise tercihi çocuğunuzun hayatındaki önemki bir dönüm noktası olsa da hayat memat meselesi değildir. Çocuğunuzun potansiyeline dikkat ederek ve onun isteklerine de kulak vererek karar vermenizi tavsiye ediyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir